PODOTHERAPIE
Wat is podotherapie
,,Maak online een afspraak.
Snel en eenvoudig.''
In de podotherapie worden clienten behandeld met voetklachten of klachten aan het houdings- en bewegingssysteem, die voortvloeien uit een afwijkend functioneren en/of afwijkende stand van de voeten.
De bevoegdheid tot het voeren van de titel "podotherapeut" is voorbehouden aan degenen die een HBO-opleiding (met bachelor degree) voor podotherapeuten hebben afgerond.
Klachten herkennen
Bij "Voetexperts" podotherapie praktijken werken gespecialiseerde behandelaars die u kunnen helpen bij o.a. een beperking in uw grote teen, hielspoor of een zenuwinklemming in de voorvoet. Ook voor afwijkingen aan de enkels, knieën, heupen of rug die veroorzaakt worden door afwijkend functioneren en/of een afwijkende stand van de voeten, kunnen we u als podotherapeut een oplossing bieden.
Onze chat in de rechter onderhoek helpt u in te schatten of onze podotherapeuten iets voor u kunnen betekenen.
Behandeling op maat
In de "Voetexperts" podotherapie praktijken bieden we u een behandeling die speciaal is afgestemd op úw klachten en waarbij rekening wordt gehouden met úw wensen en doelen. Onze podotherapeut tracht de pijnklachten aan voeten, knieën of heupen te verminderen of te laten verdwijnen door uw voetstand en/of looppatroon te corrigeren.
Zooltherapie
Podotherapeutische correctiezolen (ook wel steunzolen genoemd) bieden uitkomst bij overbelasting- en pijnklachten van je voeten en spieren. Ze geven ondersteuning, corrigeren de voetstand en verbeteren de voetafwikkeling tijdens het lopen.
Klachten aan knie, heup of rug hebben vaak een relatie met je voetstand. Correctiezolen kunnen dit gunstig beïnvloeden.
In de meeste gevallen draag je correctiezolen in je eigen confectieschoenen. Wij geven u altijd persoonlijk schoenadvies mee.
Een podotherapeutische zool:
-
corrigeert je voetstand;
-
zorgt voor een betere drukverdeling onder je (voor)voet;
-
zorgt voor meer stabiliteit tijdens het lopen;
-
vermindert pijnklachten of laat pijn helemaal verdwijnen;
-
verbetert je lichaamshouding.
Moderne technieken
Binnen onze praktijk beschikken wij over de meest moderne technieken om alle facetten die meespelen te kunnen meten. Denk hierbij aan een drukmeetsysteem waarmee uw looppatroon en drukverdeling wordt geanalyseerd en een 3D scanner die uw eigen voetvorm digitaal vastlegt.
Individueel op maat
De correctiezolen die wij binnen onze praktijk vervaardigen zijn 3D (3-dimensionaal) ontworpen. Dat wil zeggen dat uw voetvorm de basis vorm en dat de podotherapeut vanuit die voetvorm gaat corrigeren. Dit garandeert een goede pasvorm en voorkomt drukplekken. Zeker bij clienten met neuropathie is dit een vereiste.
Korte levertijd
Naast alle scanapparatuur, beschikken wij ook over een eigen CAD CAM freessysteem en productieomgeving. Omdat wij over alle middelen beschikken, kunnen wij uw zolen doorgaans binnen één week leveren!
Tweede paar zolen
Een tweede paar correctiezolen, identiek aan uw huidige zolen en niet ouder dan 1 jaar kunt u telefonisch bestellen en liggen binnen een week voor u klaar. Gemakkelijk voor u en voor ons!
Siliconen orthese
Om de stand van uw tenen te corrigeren of pijnlijke plekken erop te ontlasten kan een podotherapeut een teenorthese maken. Dit beïnvloedt de teenfunctie tijdens de voetafwikkeling op een positieve manier.
De orthese wordt vervaardigd uit twee-componenten siliconen. Wij maken de orthese direct op uw voet, zodat een optimale pasvorm is gewaarborgd. De orthese voelt zacht en soepel aan en u kunt deze zonder moeite dragen in confectieschoenen.
Een teenorthese kan worden gemaakt voor hamer- of klauwtenen of voor tenen die onder elkaar liggen of wegduiken. Er zijn verschillende hardheden in siliconen. Harder materiaal wordt gebruikt ter correctie van hamer-, klauwtenen of ter bescherming van een ''bunion'' (een knobbel op je teen). Zachtere materialen zijn met name ter voorkoming van likdoorns/ eksterogen tussen de tenen.
,,Maak online een afspraak.
Snel en eenvoudig.''
Nagelbeugel
Een nagelbeugel (of orthonyxie) is een klein draadje van remaniet dat precies op de vorm van de nagel wordt gemaakt. Het wordt op de nagel bevestigd om een ingegroeide nagel te corrigeren. Een ingegroeide nagel – een nagel die in de huid drukt – kan ontstaan door het te kort of te rond afknippen van de hoeken.
Ook kan de nagel bol gaan staan door het dragen van te nauwe of te kleine schoenen, door de druk van andere tenen, door het stoten van de nagel of door ouderdom. Als de nagel ingroeit, kan de huid gaan ontsteken.
,,Maak online een afspraak.
Snel en eenvoudig.''
Medical taping
Medical taping van de voet en benen is een techniek die door steeds meer podotherapeuten wordt toegepast. De basis van het Medical Taping Concept werd in de jaren zeventig gelegd in Japan en Korea, waar destijds tapemethodes ontwikkeld werden vanuit de gedachte, dat beweging en spieractiviteit essentieel is om gezondheid te behouden of te herstellen.
De achterliggende gedachte is, dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging, maar daarnaast ook bepalend zijn voor bijvoorbeeld de bloed- en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur. Als spieren niet goed functioneren, kan dat dus resulteren in een scala van klachten en aandoeningen.
,,Maak online een afspraak.
Snel en eenvoudig.''
Er werden diverse elastische soorten tape ontwikkeld die de spieren in hun functie konden ondersteunen, zonder daarbij de beweging te beperken. Door aangedane spieren op de juiste manier te tapen, wordt het lichaamseigen herstelproces geactiveerd.
In de tijd dat deze methode ontwikkeld werd bleek al snel dat het toepassingsgebied veel ruimer was dan alleen het behandelen van spieren. De liftende werking van de tape geeft namelijk een onmiddellijke drukvermindering, waardoor de bloedcirculatie en de lymfeafvoer weer worden hersteld. Tevens neemt de druk op de pijnreceptoren af, waardoor de pijn vermindert.
Om deze techniek toe te mogen passen dient de post-HBO-cursus ‘’Medical taping voor podotherapeuten’’ te zijn gevolgd.
Instrumentele behandeling
Een podotherapeut zet bij huid- en nagelaandoeningen vaak een instrumentele behandeling in. Bijvoorbeeld bij een ingegroeide teennagel of bij overmatige eeltgroei en/of likdoorns.
Naast het behandelen van de symptomen proberen wij ook te achterhalen wat de oorzaak is. Denk aan verkeerd knippen van nagels, te hoge drukbelasting van de (voor)voeten of te krap zittende schoenen.
Naast een instrumentele behandeling kan eventueel een behandeling door middel van podotherapeutische zolen en/of een teenorthese worden voorgeschreven. De nazorg hiervan gebeurt eventueel door uw eigen pedicure.
,,Maak online een afspraak.
Snel en eenvoudig.''
Manuele therapie
Een standafwijking van de voet kan door middel van manuele therapie worden opgeheven. Blokkades in gewrichten van uw voet, onderbeen, knie of heup worden gemanipuleerd en los gemaakt. Hiermee worden problemen bij de bron aangepakt in plaats van alleen symptoombestreiding.
,,Maak online een afspraak.
Snel en eenvoudig.''
Wanneer gewrichten niet meer kunnen bewegen zoals het hoort kan dit resulteren in een blokkade van het looppatroon. Om dergelijke blokkades op te heffen kan manuele therapie gebruikt worden. Hierbij wordt het vastzittende gewricht door bewegingen los gemaakt en kan de afwijkende stand worden opgeheven.
Door het losmaken kunnen de gewrichten weer normaal bewegen, waarmee spieren, pezen en banden tot rust komen.
Manuele therapie dient meestal ter ondersteuning van een andere podotherapeutische therapie (b.v. een taping, zool, etc.)
Vergoedingen zorgverzekeraar
Podotherapie wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoedt vanuit de aanvullende verzekering. In dat geval gaat dit dus niet ten koste van uw eigen risico.
Heeft u een aanvullende zorgverzekering met vergoedingen voor podotherapeutische consulten en/of podotherapeutische zolen, dan hebt u per kalenderjaar recht op een vastgestelde vergoeding.
Welke vergoeding u precies krijgt hangt af van uw verzekeraar en pakket.
Op de website van de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NNvP) vindt u van vrijwel alle verzekeringen de vergoeding voor podotherapie.
Bekijk hier de overzichten voor vergoedingen voor dit jaar (hieraan kunnen geen rechten worden ontleend).
Tarieven
Podotherapie wordt vaak vergoed vanuit de aanvullende verzekeringen. Hieronder vind je een link naar het overzicht van de verschillende pakketten en vergoedingen per verzekeraar. Een verwijzing van de (huis)arts is meestal niet nodig.
Medisch noodzakelijke voetzorg voor mensen met diabetes mellitus en andere chronische aandoeningen wordt gedekt vanuit de basisverzekering. De overheid bepaalt wat vergoed wordt vanuit de basisverzekering.
Vergoedingenoverzicht Podotherapie - Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten